15 december, 2014

VARJE DAG – EN MASKERAD

365masquerades

Ett av de mest intressanta konstprojekten under året håller på att gå i mål – 365 Masquerades. Gisela Fleischer har under varje dag, hela året, gjort en performance i form av att klä ut sig till olika karaktärer. Självporträtt med lånande personligheter, om man så vill. Det innebär att det kommer bli 365 olika roller och bilder när projektet är avslutat. Konstverket rör sig någonstans i gränslandet mellan ändlös kreativitet och fullkomlig galenskap. De karaktärer eller fenomen som hon gestaltar hämtas bland annat ur historien, konsten och populärkulturen – eller från Tutanchamon till Yoda, om det är en bättre förklaring.

En av de första tankarna som dyker upp (i alla fall hos mig) är – hur orkar människan? Men om man studerar bilderna lite närmare, och angriper projektet som det konstverk det är, så uppkommer kanske mer relevanta frågeställningar om relationen till det egna jaget. Projektet kan ses som en lek med identiteter, som både utsätter, och kanske till och med angriper, sig själv och den egna personligheten. Eller om man tänker tvärtom – att man istället varje dag skapar sig själv. I en värld som blir alltmer ytligt retuscherad, vältrimmad och tillrättalagd, sätter 365 Masquerades den strömlinjeformade ordningen på spel.

Hursomhelst, jag ställde några frågor till Gisela om projektet.

Hur står det till med din personlighet – håller du på att upplösas fullständigt?

Nej, tvärtom. Min personlighet har alla möjliga karaktärer i sig, och de är alla jag. 365 Masquerades har varit en väldigt användbar kanal för att uttrycka olika sidor av mig, och även helt nya, som känns mindre som jag, men som ändå varit spännande att göra av just den anledningen.

Hur länge planerar du i förväg, vet du veckan innan vilka karaktärer du kommer att gestalta nästa vecka, och så vidare?

Såhär: ibland börjar jag sminka mig eller sätta på mig peruker innan jag vet vad det ska bli för något. Planering är alltså lika med noll. Och så tror jag att jag gillar att jobba eftersom spontanitet och kreativ problemlösning verkligen är min ”grej”. Jag gör dessutom allting i helt fel ordning när jag väl sätter igång – plötsligt har jag limmat på mig latexhänder och så kommer jag på att fan – hur ska jag nu kunna ta bilden med mobilkameran? Undantaget till detta beteende är få, men de finns. På ett sätt kan man ju säga att jag hade planerat till exempel ewoken, den svarta fågeln med mask och flamingon eftersom de maskerna tog många timmar att först tillverka, men jag planerade inte långt i förväg att jag skulle vara en ewok eller en flamingo.

Hur ser framtiden ut – vad händer med 365 Masquaredes efter 31 december? Har du tankar kring en bok, utställning eller liknande?

365 Masquerades blir en kort, men intensiv utställning på Galleri Makeriet i Malmö den 24/4-3/5, i skrivande stund med festlig vernissage och som avslutning en finnissage med maskeradtema. Något annat är inte planerat för tillfället.

Vilken är din egen favoritkaraktär hittills?

Det är nog det svåraste att svara på. Jag byter hela tiden, och  har svårt att välja bara en. Men jag gillar dag 232, 243, 201, 192, 182, 081, 068, 245, 280, 301, 323 och 348 just nu.

365 Masquerades - The Son of Man
Dag 182, 365 Masquerades som René Magritte’s The Son of Man. Obs. bilden är beskuren.

Och till sist, hur orkar du?

Den här frågan förbryllar mig alltid lite. Kanske för att kreativt skapande alltid varit en stor del av mitt liv. På senare år har jag förstått att jag förmodligen har en starkare, eller mer drivande kreativitet  inom mig än de flesta, och även att mitt naturliga mentala habitat är utanför boxen. För mig är det svårare att orka med sådant som brukar befinna sig innanför boxen, alltså det så kallat ”normala”, eller vardagliga saker som att städa eller komma ihåg tvättider. Jag har även förmågan till hyperfokus vilket kan vara bra när man ska arbeta intensivt med något spännande under en kort period. Så den kortaste versionen av svaret på frågan brukar numer bli något i stil med ”jag orkar ungefär på samma sätt som någon annan orkar ta hand om disken eller sitta i ett möte i mer än en timme utan att vilja slå sönder något”. Jag har ingen tv, jag bor själv och har inga barn – bara det frisätter nog en del av den tid många känner att de inte har. Jag bor och lever, både materiellt och mentalt, bokstavligt talat i ett ständigt pågående kaos, som jag ibland kanaliserar i att skapa och skapa och skapa.

 

365 Masquerades

Mina egna favoriter är Woody Allen, Einstürzende Neubautens logotyp och omslaget till Alphaville’s Forever Young-platta.

Länkar:

På 365 Masquerades finns naturligtvis alla bilder, dag för dag. Men också bonusmaterial och bakom kulisserna-bilder och filmer om bland annat tillverkningen av olika dräkter. Följ också projektet på Instagram genom @365masquerades.

Tags:, , , , ,

One comment

  1. […] other one was made by Kontrakultur by Johan Lindblom and is so very nicely written. Read it here! It’s in Swedish but use Google translate to read it in the language of your […]

Kommentera