9 februari, 2016

DET HÄR ÄR HJÄRTAT

fog

Ibland brukar jag hävda att Ziggy Stardust & The Spiders from Mars av David Bowie är den första skiva jag köpte. Eller rättare sagt, min första kassett. Egentligen vet jag inte hur sant det är, men det var en av de första; den och Let’s Dance. Jag köpte båda kassetterna på Konsum någon gång i början av 1980-talet. Sedan dess har David Bowie varit konstant närvarande i mitt liv.

Nu är han död och tidningar och tidskrifter fylls med levnadsteckningar och omfattande porträtt av en av de största konstnärerna från 1900-talet. Själv lyssnade jag bara som hastigast igenom hans senaste skiva Blackstar innan jag fick veta att han avlidit efter en tids cancer. Men jag hann ändå tänka – han är tillbaka! Och det var han, bara för att lika snabbt försvinna igen. Ashes to ashes …
Blackstar-logo-1002x224

Häromdagen dog också Bodil Malmsten. En författare som jag varken närläst eller följt särskilt ingående, men ändå läst många böcker av och som alltid fascinerat mig.

En märklig sak är att jag i tio-tolv år haft en mapp i datorn som heter Det här är hjärtat, döpt efter vad som sägs vara Gunnar Ekelöfs sista ord i livet. I mappen har jag skrivit kortdikter, anteckningar och idéer. Så jag blev minst sagt förvånad när jag såg på Rönnells Antikvariats hemsida att de (tillsammans med Albert Bonniers Förlag) skulle släppa en diktsamling av Bodil Malmsten med den titeln någon gång i våras. Och det är en fantastisk titel på en fantastisk bok. Dessutom var det hennes första diktsamling på 22 år. Boken är något av ett skolexempel på när det personliga (eller som ofta i det här fallet, det privata) blir det allmängiltiga, det igenkänningsbara, berörande.

Kärlek är
att jag vill att du finns.

Det här är hjärtat är en bok som tematiserar döden, saknaden. Och kanske är det så – att vi som lever bara är döda på semester. Det är om inte annat en tröstande tanke.

 

Tags:,

Kommentera