23 september, 2014

DIGITAL REVOLUTION.

: kontrakultur

Betong, betong och mer betong. Det regnar katter och hundar och jag befinner mig högst sannolikt i området som inspirerat till titeln Fifty Shades of Grey. I Sverige vibrerar de sista skälvande sommardagarna – i London är det redan höst. Fast det är det väl i princip året runt här, tänker jag. Men scenen ska förändras. Dramatiskt.

Jag står i en mindre kö till utställningen Digital Revolution på kulturhuset Barbican i London. Jag vet inte riktigt vad jag förväntar mig – frontlinjen av digital utveckling kanske. Teknik, 3D, massor av skärmar, det vanliga. Vad jag får ut av utställningen är mer än så – mycket mer.

Digital Revolution bygger på en subtilt iscensatt kronologi, från Digital Archaeology till Indie Games och kodad konst. Utvecklingslinjen löper från tidiga datorer, musikvideos och dataspel till spetsteknik från applikationer, spel, filmer, Augmented Reality och DIY-kultur. Ett minst sagt omfattande grepp på digitala medier inom konst, film, foto med mera.

Digital Revolution som utställning betraktat spretar åt alla (digitala) håll och att gå omkring i lokalerna är som att befinna sig i en veritabel korseld av blippande skärmar. Att på en förmiddag få testa första generationens Pac Man till att bända Paris som en dubbelmacka med hjälp av de visuella effekterna från Inception, uppleva Lightbox-tekniken från filmen Gravity till att slutligen förvandla sig själv till en digital rovfågel och flyga ut genom Barbicans tak är inget annat än toppen. Rent pedagogiskt fungerar utställning fint – i princip alla stationer erbjuder interaktivitet och möjligheten bli en del av en större upplevelse. Andra höjdpunkter är hur sinusvågor bildar videokonst till Radioheads House of Cards, att fördjupa sig i Björks app Biophilia och konstnären och filmaren Chris Milks interaktiva konstverk The Treachery of Sanctuary.

Gravity - Lightbox Technology. Foto Mattias Pettersson.

Storheten med utställningen är att den kreativa idén hela tiden ligger steget före själva tekniken – vilket gör att man slipper en orgie i teknologiska landvinningar (även om det också förekommer) utan istället drabbas av experimentlustan och den innovativa tankekraften bakom varje verk.

Jag lämnar utställningen med en ovanlig känsla i kroppen. Jag tror att jag är glad.

Digital Revolution pågår fram till 14 september på Barbican i London. Hösten 2014 kommer Digital Revolution visas på Tekniska museet i Stockholm.

Mer om utställningen här:

Welcome to Digital Revolution from Barbican Centre on Vimeo.

Inlägget skrevs ursprungligen för IdeK – en intresseförening för digital kommunikation och kulturarv. www.idek.se.

 

Tags:, , , , ,

Kommentera