19 november, 2014

EN AVLÄGSEN NÖDSIGNAL.

FJÄRRSKRIFT

Fjärrskrift av Lotta Lotass är en 50 meter lång och en centimeter hög telexremsa. Texten är skriven i en mening med uteslutande versaler och är utskriven på en fjärrskrivare från 1940-talet. Fjärrskrift gavs ut var den förpackad som en ihoprullad remsa i en ask och släpptes endast i en upplaga på 100 exemplar av det formmedvetna förlaget Drucksache (som jag tyvärr tror är insomnat).

Texten känns som en sönderfrusen nödsignal från en avlägsen polarexpedition – bortom tid och rum. Det är kallt, kargt och gnistrar som iskristaller – som inledningen:

FJÄRRAN NU INVID DEN KLIPPA MOT VILKEN VÅGORNA SÄGER ALLA VÅGOR ALLA VÅGOR BRYTS LIKT GLAS I SKIRA STYCKEN FJÄRRAN NU VID YTTRE RANDEN LÄNGS VILKEN DET FRUSNA HAVET STILLA DÄR I STYCKEN MOT DEN BRANTA STRANDEN INVID KANTEN LÄNGS MED VILKEN LINJERNA DRAR BORT I FJÄRRAN

Men också rytmiskt, hypnotiskt och med fullständig kontroll över språket:

SÄG ATT ORDEN INTE GLÖMMER SÄNDER LÄMNAR MÄRKEN SÄNDER STRIMMOR FJÄRRAN GENOM RYMDER

När verket gavs 2011 gjordes också en film som visar när textens skrivs fram, eller kanske rättare, spelas upp genom en fjärrskrivare. Filmen visades i sin helhet på bland annat Göteborgs poesifestival 2011 och i ett samtal innan visningen berättade Lotta Lotass om hur hon fått hjälp av såväl Världsarvet Grimetons Radiostation som Tekniska museet i produktionen av verket.

Nedan finns Fjärrskrift i sin helhet – ett intermedialt mästerverk.

Ps. Missa inte Autor Eter – en sajt där bland annat Lotta Lotass trilogi Redwood, Hemvist och Kraftverk finns tillgängliga. Trilogin består av dikter skrivna utifrån tematiska vykort. Ds. 

Tags:, , , ,

Kommentera