13 november, 2014

EN LÖGN, EN DIKT & TIDSKRIFTEN GRÄS.

Gras_4_940

Nyligen fyllde poeten, översättaren och inte minst min gode vän Kennet Klemets år. Som en present hade poeten, översättaren och inte minst min gode vän Jörgen Lind samlat in bidrag till ett sista nummer av Gräs – tidskriften som de gemensamt var redaktörer för. Numret är bara tryckt i ett enda exemplar. Själv blev jag tillfrågad att bidra med innehåll till en sida. Enligt tidskriftens tradition förfogade varje utvald författare helt och hållet över ett helt nummer – men i detta unika exemplar fick vi en sida var att fylla.

Gräs var en stenciltidskrift som utkom med totalt 41 nummer – alla med samma bakomliggande manifest: ”Gräs vill åt utkasten, det förkastade, haveriet.” Tanken med Gräs var att publicera experiment, skisser och ibland ofärdiga spår som aldrig var tänkta att tryckas, än mindre distribueras. I en tillvaro som blir alltmer strömlinjeformad, uppstyrd och strategiskt riggad så fyllde Gräs ett tomrum och gav en välbehövlig injektion av litterär anarki. Medverkande författare var bland annat Aase Berg, Ulf Karl Olov Nilsson, Helena Roos, Nicolaj Stochholm, Maria Küchnen, Mark Julin, Helena Looft, litteraturkollektivet G=T=B=R=G, Joakim Pirinen och Peter Laugesen.

En personlig höjdpunkt i tidskriftens utgivning var Bernard Noël’s nummer Bläckträdgård (Gräs nr. 34), i unik tolkning av Kristoffer Leandoer. Översättningen var faktiskt originalutgåvan, då diktsviten inte tidigare var publicerad. Bläckträdgård kom i samband med Göteborgs poesifestival 2007, där Bernard Noël var gäst.

Konstnären Ola Åstrand gjorde de flesta omslag till Gräs – alla med samma trash art-estetik och DIY-attityd som präglade hela ideologin bakom Gräs. Tidskriften Gräs utkom mellan 2001-2009.

Nedan följer mitt bidrag till Gräs, nr 42 (publicerad med benäget tillstånd).

Ett landskap av ansikten

Landskapen växer samman. Växer samman och närmar sig. Det är en varm och solig dag. Moln driver över husen. Ett ljus i ögonen, skimmer i blicken. Först har jag ett ansikte, sen många ansikten. Jag vänder mig om och jag är någon annan. Allt finns kvar, allt som inte fastnar på bild. Jag håller mig levande. Genom hela dagarna, genom hela nätterna. Jag vrider på huvudet. Till vänster, åt höger. Ansiktet stiger och faller. Kommer och försvinner. Ansiktet spricker från kant till kant. Jag sjunker, lättar och lättar igen. Svävar bort, måste bort. Världen rasar över mig. Jag minns dig med öppna ögon. I det som närmar sig. Växer samman. Landskapet. Hur det tonar över i andra landskap. Snabbt växlande väder, nu är det grått igen, nästan svart. Komprimerat mörker, alldeles skimrande, nästan vitt. Solen lyser fortfarande. Det finns inga gränser. Vinter som vår, sommar som höst. En plats där alla nyanser upphör. En plats som närmar sig, en plats som växer i mig. Växer över tidigare platser. Gå rakt förbi mig, gå rakt igenom mig. Gör vad som helst med mig. Snälla. Jag är inte tyst. Jag är inte död. Ett svagt ljus i ögonen. Någonting växer i huvudet, slår ut som blommor. Körsbärsträd, hägg, syren. Spegelblå himmel, men först lite regn. Jag sjunker, lättar och lättar igen. Rakt ner i jorden. Och sen upp igen. Allt högre upp, allt längre bort, tills man inte längre syns. Tills man är blå, blå himmel. Allt som finns kvar är allt som inte fastnar på bild. Svaret på allt. Svaret som befriar. Landskapen växer samman. Ansikten växer samman. Ett upphört motstånd. Allt faller på plats. Allt ligger framför mig. De underbara ögonblicken. 

Ett landskap av ansikten bygger på (ibland lätt manipulerade) satser ur Kennet Klemets diktsamlingar År med tretton månar, Lördag natt feber, Accelerator, Lux Interior, All denna öppenhet som kommer, Kling kling och Beröringen.

Ps. Det fina anslaget som tidskriften Gräs hade till sina prenumeranter. Ds.

Gras_kopiering_940

 

 

 

Gras_5_940

Tags:, , , , ,

Kommentera