14 mars, 2015

DET OÄNDLIGA TALET

PI
Idag är det 14 mars, alltså 3.14 – vilket innebär att det är den internationella pi-dagen. Eller ϖ, om man så vill. Talet pi är mest känt för att det har ett oändligt antal decimaler. I år är det för övrigt inte bara de två första decimalerna som stämmer: 3.14. Om man dessutom lägger på årtalet efter så har man två rätta decimaler till: 3.14.15. Inte så illa.

Pi kallas också Arkimedes konstant eller Ludolphs tal, och är en matematisk konstant som bland annat representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Arkimedes intresse för pi är förevigat i uttrycket ”rubba inte mina cirklar” (noli tangere circulos meos), vilket han ska ha sagt när han ritade former i sanden och stördes av invaderande romare.

Beteckningen π infördes i början av 1700-talet, från det grekiska ordet för omkrets, περιφέρεια. Dess värde avrundat till 15 decimaler är 3,141592653589793.

Min egen relation till pi är inte så mycket matematisk (mer än att jag som alla andra hela tiden påverkas av matematiska principer och beräkningar), utan handlar snarare om filmen med titeln π. En svartvit exposé över sambandet mellan tal och natur, regisserad av Darren Aronofsky.

Vill du se pi med en miljon decimaler? Klicka här. Vill du bara veta mer om pi i allmänhet? Klicka här.

 

Tags:, , ,

Kommentera