28 mars, 2015

EN FÖRHÖJD VERKLIGHET

William Turner, Den flygande holländaren 1892

Jag går fram till bokhyllan. Blir stående. Osäker på vilken volym jag ska välja. Handen rör vid bokryggarna. Jag väljer Den stora gåtan – Tomas Tranströmers sista diktsamling. Jag vet inte riktigt varför, det är inte den boken som jag läst allra mest, knappt en samling som jag återvänder till särskilt ofta. Men titeln känns passande just idag.

Det finns många böcker jag hävdar att jag läst i olika sammanhang – kanske för att skapa eller vidhålla någon form av identitet – men som jag på kanske mest har bläddrat lite i, skummat mig igenom. Men Tomas Tranströmers dikter har jag verkligen läst, år efter år, dagar och nätter, från pärm till pärm och sedan om igen. Nu är han död. Kostymen som syddes i det tysta är färdig.

För mig ligger Tranströmers storhet i själva seendet – att se en värld där de bruna löven är lika dyrbara som Dödahavsrullar. I koncentrerad form återerövrar han den inneboende dramatiken i tillvaron – ett frö som sparkar i jorden. Och inte minst gjuter hans poesi liv i känslan av att vara på en storslagen upptäcktsresa i att vara människa. Ständigt öppnar sig nya valv.

I sina dikter gav han oss tillgång till en dold, men ändå självlysande värld – ett nyckelhål till en förhöjd verklighet. Verkligheten², om man så vill. Som i dikten Hemligheter på vägen från 1958:

Det mörknade plötsligt som av ett störtregn.

Jag stod i ett rum som rymde alla ögonblick –

ett fjärilsmuseum.

Men nu har han lämnat oss – döden har stigit ett par decimeter och de låga stränderna har svämmat över.

Stor och långsam vind

Från havets bibliotek.

Här får jag vila.

Ur Den stora gåtan, 2004.

Tomas Tranströmer blev 83 år – men kommer leva för alltid. Kanske har han nu fått svaret på den stora gåtan, kanske inte. Vi blir aldrig färdiga – och det är som det skall.

 

Tags:, , ,

Kommentera